مانگروها نگینی سبز برگردن خلیج فارس
عملیات کشت نهال حرا در راستای توسعه جنگل های مانگرو در منطقه گزی شهرستان جاسک، بندرخمیر، میناب وبندرعباس آغاز شد.
عملیات کشت نهال حرا در راستای توسعه جنگل های مانگرو در منطقه گزی شهرستان جاسک، بندرخمیر، میناب وبندرعباس آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری علم وفناوری هرمزگان؛ سیدمحمد نور موسوی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در گفت وگو با خبرنگار علم وفناوری، گفت: سواحل جنوبی ایران، از جمله هرمزگان که از مناطق خشک و دریایی آب شور است با حرّا که گیاهی است که بینیاز به آب شیرین میروید، پوشانده شدهاست. به این گیاه در بندرعباس، حَرّا گفته میشود. هم اکنون کاشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در خورها و سواحل شهرستان بندرخمیر. از محل اعتبارات مدیریت پایدار جنگلهای ساحلی در حال اجراست.
وی افزود: درختان حرا، در قسمتهای کمعمق خور خوران کنار و روی تپههای جزیرهمانندی که هنگام پایین رفتن آب دریا از آب بیرون میمانند قرار گرفتهاست. عمق آب این مناطق از یک تا یک و نیم متر بیشتر نیست؛ بنابراین جنگل هنگام بالا آمدن آب دریا، در آبهای خلیج فارس به حالت شناور میماند و با فروکش کردن آب دریا به مدت ۶ تا ۷ ساعت مانند جنگلهای مناطق خشک نمایان میشود. مساحت کل جنگلهای حرا ۷٬۵۰۰ هکتار و مساحت حوضهٔ جزیرهٔ قشم ۲٬۴۰۰ هکتار تخمین زده شدهاست.
موسوی تاکید کرد: جنگل حرا در سواحل جنوبی ایران، مهد انواع گوناگون آبزیان، پرندگان و دوزیستان است. از پرندگان میتوان به مرغ ماهیخوار، حواصیل، لکلک، مرغ سقا، مرغابی و مرغ دریایی و از ماهیها به خرچنگ، مار دریایی، شیلو، کلینگ (نوعی از صدف) و انواع مختلف قورباغه اشاره کرد. به همین دلیل به جنگلهای حرا در منطقه قشم، ۳ عنوان منطقهٔ حفاظتشده (ملی)، ذخیرهگاه زیستکره و تالاب بینالمللی نام دادهاند؛ چرا که ۸۰ درصد آبزیان خلیجفارس دورهٔ تخمریزی خود را در این منطقه میگذرانند.
وی افزود: در زمینهای اطراف خور تیاب از حدود ۳ کیلومتری بندر تیاب میناب، بوتههای حرا به چشم میخورد. طول خور تیاب ۷ مایل دریایی است. در ۲ سمت خور جاسک و در چابهار نیز حراهایی به شکل پراکنده دیده میشوند؛ که از پربازدیدترین نقاط برای گردشگران خارجی نیز میباشند.از راه خشکی (مثلاً سواحل قشم) راهی به درون جنگلها نیست و تنها راه دیدن آنها، راه آبی است. برای تماشای این جنگل نیز باید با ناخدایان پرتجربه همراه شد، چون تنها آنها میتوانند آبراهههای کوچک و متعدد موجود جنگل را شناسایی کنند.
حرا، ظرفیت بینظیری برای گردشگری و طبیعتگردی
به گفته جوامع محلی زیبایی خیره کننده، دلنواز و چشم نواز جنگلهای حرا در غرب جزیره قشم باعث شده تا همه ساله هزاران نفر از گردشگران داخلی و خارجی بازدید از آنها را در برنامه سفر خود قرار دهند، گردشگرانی که برای اولینبار و در هنگام مد کامل دریا از این مناطق بازدید میکنند با جنگلهای سرسبزی مواجه میشوند که گویی روی آبهای خلیجفارس شناور هستند.
در حالیکه هنگام پایین رفتن سطح آب تپههایی را با درختهای کوچک و متوسط که ریشههای انبوه آنها از خاک بیرون آمده مشاهده میکنند؛در مجاور شهر بندرخمیر مجموعهای تفریحی برای اسکان موقت و برخورداری از قایقهای کوچک جهت گشتزنی گردشگران در کانالهای میانی جنگلهای حرا در این منطقه از هرمزگان ایجاد شده است.
در شرق هرمزگان و خور آذینی که در انتهای دلتای میناب و سیریک قرار دارد نیز جنگلهای حرا با اندک تفاوتی از جنگلهای حرا مرکزی هرمزگان هر ساله گردشگران زیادی را به خود جلب میکند.
آغاز پروژه عملیات کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در منطقه گزی شهرستان جاسک
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان جاسک ازآغاز پروژه عملیات کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در منطقه گزی این شهرستان خبر داد.
اسلام بهرامی گفت : پروژه تامین ، کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در سطح شهرستان جاسک که با تولید و تامین نهال در محل نهالستان این شهرستان و سایر مناطق مشخص شده با استفاده از جوامع محلی انجام شده بود و عملیات کشت آن در حوزه شهری از چندی پیش شروع شده بود ، با انتقال نهال های تولیدی به محدوده مورد نظر در روستای گزی ، عملیات اجرایی کشت نهال های حرا در آن منطقه نیز، آغاز گردید .
وی خاطر نشان کرد : این پروژه با هدف توسعه جنگل های مانگرو ، حفاظت ساحل و تقویت زیست بوم های ساحلی و مناطق گردشگری در سطح خورهای این شهرستان در حال اجرا می باشد .
کاشت 300 هزار اصله نهال حرا در سطح تالاب های میناب
خسرو بهرامی نژاد از آغاز کشت نهال در پروژه تامین، کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در سطح تالاب های میناب خبر داد .
بهرامی نژاد گفت: براي ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي و توسعه فضاي سبز خورها و سواحل شهرستان میناب توسعه جنگل كاري حرا در سواحل در قالب پروژه تامین، کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در حال اجرا است.
وی ضمن اشاره به این که اکوسیستم حرا از جاذبه های گردشگری مهم جنوب کشور است که نقش مهمی در حفاظت از سایر گونه های زیستی و کاربردهای فراوانی در جهت معیشت مردم بومی منطقه دارد افزود : در دهه های اخیر بعلت آلودگی ها و بهره برداری های غیر اصولی وسعت این جوامع گیاهی روز به روز در حال کاهش می باشد.
وی افزود : پروژه تامین، کشت و حفاظت نهال حرا در خور ها و سواحل شهرستان میناب در سطح 400 هکتار و از محل اعتبارات مدیریت پایدار جنگل های مانگرو آغاز شده است.
آغاز پروژه تامین ،کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در سواحل بندرلنگه
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بندرلنگه از آغازکشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا شهرستان بندرلنگه در منطقه سایه خوش این شهرستان خبر داد.
علی ملایی ماران گفت : این پروژه با هدف توسعه جنگل های مانگرو، حفاظت ساحل و تقویت زیست بوم های ساحلی و مناطق گردشگری در سطح خورهای این شهرستان اجرا خواهد شد.
وی افزود : پروژه تامین ،کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در مساحت 125 هکتار از سواحل و خورها سایه خوش آغاز شده است .
ملایی گفت : عملیات این پروژه شامل جمع آورزی بذر ، تولید نهال حرا، کاشت نهال ،حفاظت فیزیکی در برابر چرای دام ، عبور شناورها ،حذف جلبک ها می باشد و اعتبار آن از محل اعتبارات مدیریت پایدار جنگل های ساحلی ( مانگرو ) تامین گردیده است .
تحویل و تحول عرصه جهت اجرای پروژه تامین ،کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا در سواحل شهرستان بندرلنگه
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بندرلنگه از تحویل زمین به پیمانکار جهت شروع عملیات اجرایی پروژه تامین ،کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا شهرستان بندرلنگه در بخش مرکزی خبرداد.
علی ملایی ماران گفت : با حضور پیمانکار و کارشناسان ناظر شهرستان از محل موردنظر بازدید و تحویل و تحول عرصه با پیمانکار پروژه صورت گرفت.
وی افزود : این پروژه در مساحت 125 هکتار از سواحل و خورها بندرلنگه در بخش مرکزی اجرا خواهد شد ، عملیات این پروژه شامل :جمع آورزی بذر ، تولید نهال حرا، کاشت نهال ،حفاظت فیزیکی در برابر چرای دام ، عبور شناورها ،حذف جلبک ها می باشد و اعتبار آن از محل اعتبارات مدیریت پایدار جنگل های ساحلی ( مانگرو ) تامین گردیده است .
۲۱هزارهکتار از جنگلهای هرمزگان، رویشگاههای درختان حرا فرا گرفته
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در این زمینه گفت: ۲۱ هزارهکتار از مساحت جنگلهای استان رویشگاه جنگلی مانگرو(حرا) میباشد که از این نظر رتبهنخست را در کشور به خود اختصاص داده است.
موسوی با اشاره به اینکه حرا و چندل گونههایی از مانگرو هستند افزود: گیاه چندل در خور آذینی شهر سیریک رویش دارد و تنها گونه درختی زندهزای کشور است.
وی بیان کرد: کاهش دما و طوفانهای دریایی، تعدیل هوا، کنترل فرسایش ساحلی، تثبیت رسوبگذاری، وجود پدیده زندهزایی و تامین نیازهای زیستگاهی آبزیان از ویژگیهای دیگر این درختان دریایی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان خاطر نشان کرد: جنگلهای حرا در سواحل جنوبی ایران، زیستگاه انواع گوناگون آبزیان، پرندگان و دوزیستان است.
وی اظهار کرد: جنگلهای حرا در هرمزگان باعث ایجاد کانون تنوع زیستی، زیستگاههای انواع آبزیان میشود و آلودگی موجود در آب و خاک را به خود جذب می کند.
کاشت افزون بر۹میلیون اصله نهال در۲۸ سال گذشته
رییس جنگلکاری منابع طبیعی هرمزگان با اشاره به اعتبار۳میلیارد و ۲۶۰میلیون ریالی در امسال برای تولید و کشت حرا گفت: بر اساس طرح ملی مدیریت پایدار مانگرو از سال۷۰ تاکنون۹میلیون و۵۰۰هزار اصله نهال حرا در استان تولید و کشت شده است.
عبدالعزیز کُرد افزود: همچنین از ابتدای سال تاکنون ۱۲۵ هزار اصله نهال حرا در خورها و سواحل هرمزگان تولید و کشت شده که دو برابر سال گذشته است.
وی ابراز داشت: افزایش اعتبارات و مشارکت زیاد جوامع محلی از مهمترین دلیلهای افزایش جنگلهای مانگرو است.
هرمزگان، رتبه اول نهالکاری در کشور
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان با بیان اینکه این استان رتبه اول نهالکاری با مشارکت مردم در کشور کسب کرده گفت: این طرح مشارکتی از آذرماه شروع شده و تا ۱۵اسفندماه امسال همزمان با هفته منابع طبیعی و روز درختکاری ادامه دارد.
موسوی اضافه کرد: تاکنون۱۰۰هکتار از زمینهای هرمزگان در این طرح، نهالکاری شده است و در دیماه جاری نیز ۵هکتار از سطح زمینهای ساحلی بندرعباس در بوستان ولایت با مشارکت فضای سبز، گروههای مردم نهاد و انجمنهای منابع طبیعی، حرا کاری شد.
مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان با تاکید بر اینکه رویکرد مشارکتی و استفاده از مردم بهترین راه مقابله با گسترش وسعت بیابان هاست بیان کرد: طرح مشارکت مردمی در احیاء بیابان و آموزش بیاباننشینان برای حفاظت از عرصههای طبیعی و بیابانها با استفاده از دانش بومی راهکارهای موثری در راستای حفاظت از طبیعت را به همراه دارد.
موسوی، هدف از اجرای طرهای بیابانزدایی را جلوگیری از هجوم ماسههای روان و تثبیت آنها، حفظ بستر و استمرار حیات روستاها، جلوگیری از مهاجرت مردم محلی مناطق روستایی و کاهش بیماریهای ناشی از ریزگرد و گرد غبار عنوان کرد.
مشارکت مردم محلی در کاشت نهال حرا
به گفته مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان؛ زمان بذردهی درختان حرا خردادماه است و بذردهی این گونه از شرق به غرب هرمزگان با تاخیر آغاز میشود به طوریکه نیمه دوم تیرماه در جاسک و مرداد و شهریورماه در قشم بذر این درخت کشت میشود؛ مردم بومی ساکن حاشیه این جنگلها از سرشاخههای حرا به عنوان علوفه و خوراک دامهای خود استفاده میکنند و در هنگام گلدهی نیز زنبورداران محلی کندوها را به مناطق ساحلی میآورند، زیرا عسل این درختها در کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس خریداران بسیاری دارد.
طرح توسعه این جنگلها میتواند ظرفیتها و مزیتهای گردشگری جزیره قشم را افزایش دهد و از قبل اجرای این طرح اقتصاد جامعه محلی و روستایی را تقویت کند؛ هدف اصلی از اجرای طرح بسیج ملی نهالکاری، ترویج فرهنگ درختکاری، کمک به افزایش سطح عرصه های جنگلی ،کاهش ریزگردها ،گردو غبار و توسعه فضای سبز و سرسبزی کرانه های خلیجفارس است.
ارسال به دوست